Strona: Czym jest matcha?

Home

/

Czym jest matcha

Czym jest matcha

Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii, wytwarzana z liści tencha. Przed zbiorem krzewy są zacieniane, co zwiększa zawartość chlorofilu i aminokwasów, nadając herbacie intensywny zielony kolor i charakterystyczny smak umami. Liście są suszone, a następnie wolno mielone na kamiennych żarnach – uzyskanie 30 gramów matchy może zająć nawet godzinę. W przeciwieństwie do zwykłych herbat, matcha spożywana jest w całości, co zapewnia maksymalne wykorzystanie jej wartości odżywczych.

Kluczowe korzyści

Matcha to prawdziwe superfood! Jest bogata w antyoksydanty, poprawia koncentrację i wspiera metabolizm. Jej regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, o których przeczytasz w naszym artykule: Dlaczego matcha jest superfoodem?

Poznaj różnice

Przeznaczenie

Tradycyjna ceremonia herbaciana

Codzienne picie, matcha latte

Wypieki, koktajle, desery, dania wytrawne

Smak

Delikatny, słodkawy smak umami najwyższej jakości

Łagodny smak, dobrze zbalansowany

Intensywny, wyraźnie gorzki z nutą cierpkości

Tekstura

Jedwabista, aksamitna

Drobna, dobra rozpuszczalność

Może być nieco bardziej ziarnista

Katechiny (antyoksydanty)

Aminokwasy (L-teanina)

Poziom energii

Zbiór

Pierwszy

Pierwszy i drugi

Trzeci

Historia i znaczenie

Stosowana w japońskich ceremoniach od XI wieku; ceniona przez mnichów i samurajów za wpływ na koncentrację i spokój umysłu

Nowoczesna adaptacja matchy ceremonialnej; idealna do codziennego spożycia w różnych wariantach

Współczesne zastosowanie w gastronomii; pozwala czerpać korzyści zdrowotne w mniej formalnej formie

Idealne dla

Miłośników tradycji, medytacji, osób poszukujących najwyższej jakości i walorów zdrowotnych

Osób pijących matchę na co dzień, do porannego rytuału lub w formie matcha latte

Kucharzy, cukierników, baristów, miłośników kulinariów

Dla klientek studia DLANGE powitalny rabat: -10% na matchę z kodem LANGE10

Dla pracowników Sempai: -10% na matchę z kodem SEMPAI10